Przystanek 17

Szałwia ogrodowa

 

Szałwia ogrodowa to wieloletnia roślina z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego. W Polsce jest uprawiana zarówno jako roślina ozdobna, jak i zioło lecznicze.

 

Charakteryzuje się srebrzystozielonymi, omszonymi liśćmi, które zawierają liczne olejki eteryczne, garbniki i flawonoidy. To właśnie te związki odpowiadają za jej intensywny zapach oraz właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne.

 

Szałwia ogrodowa kwitnie od maja do lipca, tworząc grona fioletowoniebieskich kwiatów chętnie odwiedzanych przez pszczoły i trzmiele. Jest więc rośliną o dużym znaczeniu dla owadów zapylających.

 

W tradycyjnej medycynie szałwia była stosowana m.in. do płukania gardła, gojenia ran oraz jako środek wspomagający trawienie. Jej łacińska nazwa Salvia pochodzi od słowa salvare – „leczyć” lub „ratować”.

 

Obecnie znajduje zastosowanie również w kuchni – jako aromatyczna przyprawa do mięs, ryb i potraw warzywnych, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej.